Waarschijnlijk heb je het ooit al wel bij iemand gezien of misschien zelf meegemaakt: haar dat blond had moeten zijn maar dat een gele of oranje kleur heeft gekregen. Bij de kapper wordt zoiets vakkundig opgelost met een paarse toner maar ook thuis kun je prima met een toner aan de slag. In dit artikel lees je wat een toner precies is en hoe het werkt om de gele gloed uit je haar te verwijderen.

paarse toner

Toner of haarverf?


Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat een toner niet hetzelfde is als haarverf. Met haarverf kun je van licht naar donker en van donker naar licht, met een toner kan dat niet. Een toner werkt enkel op blond haar. Dat kan natuurlijk blond haar maar ook geblondeerd haar zijn.

Bekijk een toner als een houtbeits: het dringt in het hout en legt er een gekleurde film over terwijl de houtstructuur zichtbaar blijft. Verf daarentegen legt een dikke laag en laat niks meer van de structuur zichtbaar. Bij een toner blijft je haar blond maar de warme tonen worden geneutraliseerd.

Hoe ontstaat geel of oranje haar?


Tijdens het ontkleuren wordt het pigment uit je haar verwijderd, dat verloopt in fases. Afhankelijk van hoe donker je natuurlijke haarkleur is zullen we te maken krijgen met rode, oranje en gele ondertonen. Met ontkleuren alleen eindig je altijd met één van deze kleuren. Alleen wanneer het haar ontkleurd is tot geel of licht oranje kunnen we het blond gaan verven. Kies je voor een koele kleur zoals asblond dan zal de kapper een paarse toner gebruiken om de gele tonen te neutraliseren.

Na een paar weken verdwijnt de toner en komt de warme ondertoon weer tevoorschijn. Op dit moment kun je zelf een toner gaan gebruiken om opnieuw de warme tonen te gaan verwijderen.

Hoe werkt paarse toner?


Een (paarse) toner zoals de Wella Color Charm T18 toner gebruik je samen met 6% waterstofperoxide. De waterstofperoxide opent de haarschubben zodat de paarse kleur het haar kan binnendringen. Je zal je haar zeer donkerpaars zien worden tijdens dit proces. Na 30 minuten spoel je de toner uit je haar en als het goed is heb je nu een koele of neutrale blonde kleur.

Met zilvershampoo kun je nu de kleur gaan bijhouden. Zilvershampoo legt telkens een paarse film over het haar, die blijft slechts enkele dagen zitten. Vergelijk het met een groene concealer die je over roodheden op je gezicht aanbrengt, na een paar uur is de concealer verdwenen en komen de roodheden weer tevoorschijn.

Paarse toner is dan wel de bekendste toner maar er bestaan ook groene of blauwe toners. Groen wordt gebruikt om een rode ondertoon te neutraliseren en blauw wordt gebruikt om oranje te neutraliseren.

paarse toner

Is je haar tonen schadelijk?


Het tonen van gezond haar is op zich niet schadelijk omdat er slechts een klein percentage ontwikkelaar wordt gebruikt maar het ontkleurproces wat eraan vooraf is gegaan kan je haar wel poreus hebben gemaakt, zeker als je van donker naar licht bent gegaan. Kappers gebruiken daarom vaak Olaplex, dat is een product dat de zwavelverbindingen in je haar herstelt. Het legt geen beschermende laag over je haar zoals conditioners of haarmaskers dat doen maar dringt echt in je haar binnen en herstelt daar beschadigingen door chemische behandelingen of door de stijltang.

Je kan Olaplex ook thuis gebruiken om je haar na het ontkleuren en tussen het verven door gezond te houden of te herstellen. Ook als je binnenkort van donker naar blond wil gaan is het verstandig om alvast te starten met Olaplex zodat je haar het minder zwaar te verduren zal krijgen tijdens het ontkleurproces.

Wil je graag weten welke toner voor jou geschikt is? In dit artikel bespreek ik welke van de Wella Color Charm toners je nodig hebt als je lichtblond, donkerblond of goudblond haar hebt.
    21-03-2020 21:05     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Julie -  10-07-2020

Bedankt voor de tips, nu weet ik wat ik moet gebruiken