's Morgens zit je haarborstel vol met haren en tijdens het douchen voel je de losse haren over je rug kriebelen. In de herfst lijkt het wel alsof je haar er met plukken tegelijk uitvalt en de schrik slaat je al snel om het hart dat er straks kale plekken gaan verschijnen. No worries, haaruitval in de herfst is perfect normaal. In dit artikel vertel ik je hoe dat komt en wat je kan doen om de haaruitval te verminderen.

haaruitval herfst

 

Waarom heb je meer haaruitval in de herfst?

 

Net als bij dieren bestaat er ook bij mensen een vorm van seizoensgebonden haaruitval. Het verschil is alleen dat mensen na de winter niet hun wintervacht kwijtraken maar in de herfst wel het extra haar verliezen dat in de zomer diende om je hoofdhuid tegen de zon te beschermen.

 

Normaal bevinden 90% van de haren zich in de anagene fase of de groeifase, de overige 10% zit in de overgangsfase of de rustfase om vervolgens uit te vallen. Uit onderzoek blijkt dat er zich in de maand juli meer haren in de rustfase bevinden en aangezien het haar pas zo'n 100 dagen later uitvalt zien we een piek van haaruitval net voor de winter.

 

Wat te doen tegen seizoensgebonden haaruitval?

 

Haar dat zich in de telogene fase bevindt zal sowieso uitvallen. Het heeft dus geen zin om je haar minder te wassen of te borstelen. Wel kan je ervoor zorgen dat het haar dat zich wel nog in de groeifase bevindt gezond blijft en hoewel er geen bewijs bestaat worden er ook middelen besproken die ervoor kunnen zorgen dat je haar langer in de groeifase blijft en dus langer door blijft groeien.

 

Hydrateer je haar

 

In de herfst kun je je haar de kans geven om te herstellen van de zomerperiode waarin UV-stralen, chloorwater en zeewater je haar beschadigd hebben. Tegelijkertijd bereid je je haar voor op uitdroging door de verwarming en een gebrek aan zonlicht. Probeer te vermijden dat je je haar elke dag wast, föhnt en met een stijltang stijlt want hierdoor wordt je haar droog en broos. Gebruik een herstellende shampoo en conditioner en een masker dat bij jouw haartype past. Een olie of serum zorgt voor glans en houdt je haar vrij van klitten.

 

Biotine (vitamine B8)

 

Hoewel alle b-vitamines een positief effect op je huid, haar en nagels hebben zou vitamine B8 of biotine in het bijzonder de haargroei in stand houden. Biotine helpt namelijk om energie vrij te maken uit de voedingsstoffen die je binnenkrijgt en die energie is nodig voor het gezond houden van je huid en haar. Vitamine B8 bevindt zich van nature in noten, ei, melk en lever en is ook als voedingssupplement te koop.

 

MSM

 

MSM is de afkorting van methylsulfonylmethaan, een natuurlijke en lichaamseigen vorm van zwavel en net als bijvoorbeeld magnesium en calcium is het een belangrijk mineraal. Hoewel je er minder over hoort is MSM nodig voor veel verschillende lichaamsfuncties zoals het aanmaken van rode bloedcellen, insuline, collageen en keratine, de bouwstof van ons haar.

 

MSM komt van nature voor in vers, onbewerkt en ongekookt voedsel, met name in rauwe vis en vlees. Bij voedselbereiding gaat veel MSM door verhitting en andere bewerkingen verloren. Daardoor zouden veel mensen een tekort aan MSM hebben. MSM is te koop in de vorm van voedingssupplementen.
 

Uiensap

 

Rond het gebruik van uiensap is in de beautywereld al veel te doen geweest. Beautyblogster Farah Dhukai zou het gebruiken om haar wenkbrauwen voller te maken en voor sterkere nagels bestaan er producten op basis van knoflook, wat uit dezelfde plantenfamilie komt als de ui. De reden waarom uiensap zo goed zou werken om de haargroei te bevorderen is dat het veel zwavel bevat.

 

Hoewel dermatologen het erover eens zijn dat zwavel essentieel is voor de haargroei is er geen bewijs gevonden dat uiensap echt werkt. Toch valt het te overwegen want het is een veilig en natuurlijk middel dat de bloedcirculatie bevordert, je kan er niet allergisch op reageren én het werkt schimmel- en bacteriewerend.

 

Bij alle middelen tegen haaruitval is het zo dat je ze minstens 8 weken moet blijven gebruiken om enig resultaat te zien. Pas na 6 maanden kun je veronderstellen dat iets wel of niet werkt voor jou.

 

Tijdelijke extensions voor extra volume

 
Hoewel anderen vaak niks merken voel jij je toch soms onzeker wanneer je meer haar verliest dan normaal. Je zou dan kunnen opteren om tijdelijk extensions te dragen voor meer volume. Met een volumestrook met 5 clips verdubbel je je haardos zonder daarbij het haar te beschadigen. Je kan alle kapsels maken die je wil terwijl je haar de tijd krijgt om te herstellen.

 

Heb je nog vragen over haaruitval? Aarzel dan niet om mij een mailtje te sturen (info@clipextensions.be).

    03-10-2017 12:50     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.